Blog | Hoe kies ik de juiste hogedrukreiniger?

2-7-2021

Hogedrukreinigers worden op vele terreinen ingezet. Variërend van de dagelijkse schoonmaak in de food-industrie tot wasplaatsen en het schoonmaken van terrassen en gevels. Waterkracht heeft voor al deze toepassingen een hogedrukreiniger beschikbaar.
 
Maar welke hogedrukreiniger is nu geschikt voor welke toepassing? Het belangrijkste hierbij is te kiezen voor een reiniger met de juiste werkdruk, wateropbrengst en temperatuur. In deze blog leggen wij uit hoe je dat kunt doen.  Maar hoe werkt een ‘hogedruk’ reiniger eigenlijk? Laten we daar eerst mee beginnen:

Hoe werkt een ‘hogedruk’ reiniger?
In de ‘hogedruk’ reinigingstechniek worden “plunjerpompen” gebruikt om water van een lage- naar een hoge druk te brengen. De hogedrukpomp bestaat uit een aandrijf- en watervoerend gedeelte, waarbij 3 plunjers mechanisch worden aangedreven. Bij de zuigslag opent de inlaatklep, zodat de ruimte voor de plunjer wordt gevuld met water. Bij de persslag drukt de plunjer deze waterhoeveelheid via de persklep naar de perszijde van de pomp. Bij elke plunjerslag wordt per plunjer steeds hetzelfde volume aan water verplaatst. Des te groter het aandrijftoerental, des te meer slagen per minuut, des te groter de wateropbrengst.

Wat is de “werkdruk” van een hogedrukreiniger?
De kracht waarmee de hogedrukreiniger water spuit wordt aangegeven in “bar”. Ter info: 1 bar komt overeen met het gewicht van 1 kg op elke vierkante cm of met 10 meter waterkolom. Deze druk moet zo ingesteld zijn dat er bij een reinigingsinzet geen schade wordt veroorzaakt aan het te reinigen oppervlak. Bij een industriële hogedrukreiniger kan men met zeer hoge druk met gemak bijvoorbeeld verf of wegdekstrepen verwijderen en het wordt ook gericht ingezet om scheepsrompen te reinigen.

Een hogedrukreiniger gebruikt de werkdruk om de vervuiling te verwijderen en het water om de vervuiling weg te spoelen. Wanneer een vervuiling moeilijk is te verwijderen klinkt het logies om de werkdruk te verhogen. Dit kan niet in alle gevallen en is afhankelijk van de ondergrond. Deze willen we ook niet beschadigen. Dit is afhankelijk van diverse factoren, een grotere water opbrengst, hogere temperatuur en/of het toevoegen van een reinigingsmiddel kan een oplossing brengen.

Welke werkdruk kies je?
Vaak is de “werkdruk” in bar leidend in de aankoopbeslissing, dit komt voort uit de toepassing. In onderstaand overzicht staat een indicatie van de gewenste werkdruk en voor welk type klus:
 
Toepassing Werkdruk
Onkruidverwijdering / terras 45 tot 50 bar​
Kauwgom verwijdering 45 tot 50 bar​
Graffiti & verfverwijdering 120 tot 250 bar
Voertuig reiniging 120 tot 250 bar​
Verwijdering van posters en stickers 120 tot 250 bar​
Gevelreiniging 120 tot 250 bar​
Algemene hogedrukreiniging tot 350 bar​
Industriële reiniging 350 tot 500 bar​
 
Welke capaciteit kies je?
Daarnaast kan men een keuze maken voor de wateropbrengst van de pomp, weergegeven in liters/minuut. De wateropbrengst en werkdruk versterken elkaar en wordt weergegeven in Newton (kilogram). Dit is de reactiekracht die uit de spuitnozzle komt.
Voorbeeld:
  • Hogedrukreiniger Bobby: heeft een werkdruk van 160 bar en een wateropbrengst van 9 liter per minuut: 160 bar x 9 ltr/min. = 27 Newton (2.7 kg)
  • Hogedruktrailer Hudson 315: heeft een werkdruk van 280 bar en een wateropbrengst van 15 liter per minuut: 280 bar x 15 ltr/min. = 59 Newton (5.9 kg)
In dit voorbeeld heeft Hogedruktrailer Hudson 315 aanzienlijk meer reactiekracht dus een groter reinigend vermogen.

Hoe kan Waterkracht helpen?
Waterkracht kan u adviseren over de juiste werkdruk afgestemd op de ondergrond en in de keuze van de juiste wateropbrengst.  U voorkomt schades en bent u op een juiste manier bezig met de reiniging. Bekijk ons assortiment hogedrukreinigers of neem contact met Waterkracht op voor vrijblijvend advies.
 
Deel dit bericht