Centrifugaalpompen
Waterkracht is specialist op het gebied van centrifugaalpompen. Waterkracht levert allerlei verschillende centrifugaalpompen. Zo leveren wij elektro centrifugaalpompen, bronpompen hogedruk centrifugaalpompen en aftakas centrifugaalpompen. Veelal wordt de centrifugaalpomp gebruikt voor beregeningsinstallaties maar is ook toepasbaar voor allerlei andere werkzaamheden.
Werking van de centrifugaalpomp
Het principe van een centrifugaalpomp is gebaseerd op de roterende beweging van een waaier ten opzichte van een stilstaand pomphuis. De waaier bevat meerdere schoepen die altijd achterwaarts gekromd zijn en is verbonden met de as die wordt aangedreven door een motor. De vloeistof komt de pomp axiaal binnen in het hart van de waaier. Bij het draaien van de waaier wordt de vloeistof meegenomen en krijgt een naar buiten gerichte snelheid, als gevolg van de middelpuntvliedende kracht. Het uitlaatgedeelte van de centrifugaalpomp vangt de vloeistof op die de waaier verlaat. De vorm van dit gedeelte is zodanig dat de hoge snelheid van de vloeistof gedeeltelijk wordt omgezet in statische druk d.m.v. geleidelijke expansie. Afdichtingen zijn gemonteerd aan de waaier en het pomphuis om te voorkomen dat vloeistof onder hoge druk terugstroomt naar het inlaatgedeelte van de pomp of uit het pomphuis.
Aanzuighoogte centrifugaalpomp
Hiermee wordt het maximaal overbrugbare hoogteverschil tussen het wateroppervlak en het hart van de pomp aangeduid. De theoretische grens voor de maximale aanzuighoogte is 10,3 meter. In de praktijk wordt deze hoogte echter gereduceerd door diverse verliezen. Bij een optimaal werkende en aangesloten pomp zal de maximaal haalbare aanzuighoogte nooit meer dan 8 meter bedragen.
Het rendement van een centrifugaalpomp
Het rendement van de pomp is afhankelijk van de hoeveelheid energie die verloren gaat in de elektromotor en de pomp. De vorm en materiaalkeuze van het pomphuis, van de waaiers en de lage constructie hebben invloed op het rendement. Als gevolg van betere materialen en moderne constructie- en fabricagetechnieken hebben moderne pompen veelal een beter rendement dan pompen uit het verleden.
Factoren die van invloed zijn op de prestaties van de pomp
Als de totale opvoerhoogte stijgt, neemt de capaciteit af omdat de waterpomp de druk van de waterzuil moet compenseren. Met andere woorden, bij een oplopende druk levert de pomp minder water. Tevens wordt de opbrengst van de waterpomp beïnvloed door de lengte van de slangen, de bochten in buizen en leidingen en de kleppen. Voor het plaatsen van complexe sproeisystemen moet dan ook rekening gehouden worden met de wrijvingsverliezen (drukverliezen) die in de leidingen en appendages ontstaan.
Assortiment centrifugaalpompen
Hieronder is ons assortiment centrifugaalpompen. Staat de juiste centrifugaalpomp niet bij ons assortiment. Neem dan contact op met Waterkracht zodat wij de juiste centrifugaalpomp voor uw werkzaamheden kunnen leveren.