Pomp voor Speedy-Rain beregeningshaspel van Hoftijzer LMB

Vraag van de klant:
Hoftijzer LMB in Aalten was voor de beregening van het gazon opzoek naar een geschikte 230 volt pomp om hun Speedy-Rain haspel en sproeier te voorzien van de benodigde wateropbrengst en druk. De volgende gegevens zijn het uitgangspunt geweest bij het kiezen van de juiste centrifugaalpomp:
• Type Haspel: Speedy-Rain 300
• Eerste aftappunt zit op +/- 100 meter van de bron
• Tweede aftappunt zit op +/- 180 meter van de bron
• De aanvoerleidingen van de bron naar de aftappunten zijn ondergronds tyleen 32mm.
• 6 mm nozzle in de sproeier

Druk en wateropbrengst haspel
Nadat bovenstaande gegevens bekend waren zijn we opzoek gegaan naar de meest geschikte pomp. We kijken als eerste naar met welke druk en wateropbrengst de betreffende haspel gevoed moet worden. Uit de productspecificaties blijkt dat deze haspel 2,7 bar aanvoerdruk bij 1,92 m3 water per uur nodig heeft bij een nozzlediameter van 6mm. Het resultaat zal zijn dat deze sproeier een theoretische sproeidiameter van 29 meter heeft (windstil).
Haspelgegevens-2.JPG

Drukverlies aanvoerleiding
De gegevens van de aanvoerdruk (2,7 bar) en wateropbrengst (1,92 m3/uur) van de haspel zijn bekend. Nu gaan we kijken wat het drukverlies is van de langste tyleen aanvoerleiding (180 meter). Voor 32 liter per minuut bij een leidingdiameter tyleen van 32 mm geldt een drukverlies van 0.1 bar per 10 meter. Voor 180 meter betekend dit een drukverlies van 1.8 bar.

Benodigde capaciteit pomp
Dit betekend dat de pomp de volgende capaciteit moet hebben om deze haspel en sproeier te kunnen voorzien van de juiste druk en waterhoeveelheid:
• Druk: 1.8 bar (drukverlies leiding) + 2,7 bar (aanvoerdruk haspel) = 4,5 bar aan de pomp.
• Wateropbrengst: 1.92 m3/uur (32 liter per minuut)

Druk en wateropbrengst haspel
Nu alle gegevens bekend zijn hebben wij de meest geschikte pomp aangeboden. Dit is de Caldaro Jet 251M. De pomp is voorzien van een Caldaro Flushtronic welke de pomp beschermd tegen drooglopen.
De tabel hieronder laat zien dat deze pomp de benodigde capaciteit met gemak kan leveren. De pomp geeft een wateropbrengst van 2,4 m3/uur (40 liter per minuut) bij een druk van 5.2 bar. De eigenaar van de pomp heeft voor een mooie omkasting gezorgd om de pomp te beschermen tegen weersinvloeden van buiten en is zeer tevreden over het sproeiresultaat.

Pompgegevens-2.JPG


Fotos-1.JPG
Fotos-2.JPG
  Terug naar overzicht