Robot neemt zware reinigingsklus moeiteloos over

CIREX in Almelo is Europa ‘s grootste ‘Lost Wax’ gieterij waar alle staallegeringen kunnen worden gegoten. Om grote series gietstukken, met een constante kwaliteit, te kunnen produceren is het productieproces verregaand geautomatiseerd. Echter, specifieke r.v.s. gietstukken werden tot voor kort nog handmatig ontkernd en gereinigd met behulp van een 800 bar – 80 liter per minuut handbediende hogedrukreiniger. Om onzekerheden met betrekking tot deze handmatige reiniging uit te bannen, de kwaliteit van de reiniging te verbeteren en te optimaliseren, de productiviteit te verhogen en daarbij ook nog eens te bezuinigen op het waterverbruik en de afvalstroom, was deze relatie op zoek naar een betrouwbare partner welke in staat zou zijn om ook dit deel van het proces te automatiseren. Bij Waterkracht heeft men gehoor gevonden.

Capaciteit en nozzle configuratie

Stap voor stap zijn de wensen en eisen op zowel technische als financiële haalbaarheid besproken en op elkaar afgestemd. Waarna in het Technologie Center van Hammelmann meerdaagse proeven zijn genomen met verschillende wateropbrengsten, werkdrukken en nozzle bewegingen. Aan de hand van deze informatie is de uiteindelijke capaciteit en nozzle configuratie vastgesteld. Optimale resultaten werden bereikt bij 1500 bar en een waterverbruik van slechts 40 liter per minuut (verdeeld over meerdere draaiende nozzles). Geheel in de lijn der verwachtingen wordt daarmee het waterverbruik en daardoor ook de afvalstroom met 50% gereduceerd.

Energiebesparing

Een 150 kW, frequentie gestuurde, industriële Hammelmann hogedrukpomp vormt het hart van deze nieuwe ontwikkeling. Bij 80% van het maximaal toelaatbare bedrijfstoerental is de benodigde wateropbrengst en werkdruk al beschikbaar, het gevraagde aandrijfvermogen is dan ‘slechts’ 125 kW. Deze besturing levert een directe energiebesparing op van 25 kW, oftewel 16,6%, wat op jaarbasis aanzienlijk is. Bij slijtage van de nozzles zal, als gevolg van de frequentieregeling, zal het toerental en daarmee de wateropbrengst van de pomp net zolang toenemen totdat deze op 100% van zijn beschikbare capaciteit draait en dat bij een steeds gelijkblijvende en optimale werkdruk.

De praktijk

In razend tempo worden de gietstalen producten – één voor één – door de Robot uit de productdragers opgepakt, met hogedruk water ontkernd en gereinigd en weer teruggeplaatst in de productdragers. Daarna is het volgende product aan de beurt en dat 24 uur per dag, dag in dag uit. Waterkracht heeft het gehele project, inclusief de engineering en de levering van zowel de Hammelmann pompunit als de r.v.s. en geluidsarme reiniging cel inclusief de robot en de besturing als turn-key project geleverd en geïnstalleerd.

Terug naar overzicht